Składniki na galaretkę cytrynową / Ingredients for lemon jelly:
2 cytryny / 2 lemons
3 łyżeczki żelatyny / 3 teasponns gelatine
Składniki na napój / Ingredients for drink:
3 łyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry
napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup)
3 gruszki / 3 pears
500 g truskawek / 500 g strawberries
250 g malin / 250 g raspberries
3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar
2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar
Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 3 godzin, ilość: 8 sztuka
Najpierw
robimy galaretkę cytrynową (najlepiej 1 dzień wcześniej). Wyciskamy sok
z dwóch cytryn i wlewamy go do garnka. Gotujemy sok na wolnym ogniu.
Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do
rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po
przygotowaniu galaretki przewalamy ją do formy i wkładamy do lodówki do
ścięcia się. Gotową galaretkę kroimy na bardzo drobną kostkę tak aby
kawałki dały się wciągnąć przez słomkę.
Sposób przygotowania napoju / Preparation drink:
Przygotowanie: 20 min, ilość: ok. 4 porcji
Truskawki
i maliny dokładnie myjemy i suszymy. Gruszki myjemy, obieramy ze
skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Potem miksujemy w
sokowirówce wszystkie owoce. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (sok z
czarnego bzu, napar z melisy i sok z owoców). Potem wkładamy trochę
galaretki do szklanki, wlewamy napój i gotowe. Smacznego!
*****
First,
we do lemon jelly (the best, 1 day in early). We squeeze the juice of
two lemon and pour his into the pot. We cook over a low heat. Then, we
add 3 tablespoons or one leaf gelatine, we stir until gelatin dissolves
(do not take off the pot from the heat). After preparing jelly, we pour
her into a mold and put jelly in the fridge for cooling. The ready
jelly, we cut into very small pieces so that the pieces have given you
sucked through a straw. Thoroughly, we wash and dry strawberries and
raspberries. We wash, peel, get rid of the seeds and cut pears into
cubes. Then, we mix all the fruit in a juicer. We mix together all
ingredients (juice of the elderberry, the infusion of melissa and fruit
juice). Next, we put a little jelly into glasses, we pour a drink and
the ready. Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).