Przejdź do głównej zawartości

Moje ulubione przepisy kulinarne i Felietony / My favorite recipes and Feuilletons

Przepisy / Recipes

Zdrowsze wersje znanych potraw / Healthy versions of famous dishes
Dania z kurczaka / Chicken dishes
Dania mięsne / Meat dishes
Wypieki i słodkości / Baking and sweets
Dania wegetariańskie / Vegetarian dishes
Zupy / Soup
Dodatki / Etceteras
Alkohole i napoje / Alcohols and drinks
04 października 2014
Dlaczego Pomidor? / Why Tomato?
 
13 września 2015
Co jadłam w Szkocji?
 
 

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Domowy makaron / Homemade pasta

Składniki / Ingredients: 200 g mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą) / 200 g wheat flour (I use whole wheat) 1 jajko / 1 egg 2 żółtka / 2 egg yolks około 1/2 szklanki ciepłej wody / about 1/2 cup of warm water po 1 łyżeczce soli i oliwy / 1 teaspoon of salt and oil