Przejdź do głównej zawartości

Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine



Składniki / Ingredients:


2 szklanki wina białego wytrawne / 2 glasses of red wine dry
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons cane sugar
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
sok z połowy mandarynki / juice of half a mandarin
garść rodzynek / handful of raisins
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary
1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon
miód / honey


Sposób przygotowania / Preparation:
 Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2

Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :)

*****

We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice, cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the wine to a boil). We pour the wine to the cups (we filter them). Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of mandarin and lemon. Done :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Crostini z cytryną i rozmarynem / Crostini with lemon and rosemary

Składniki / Ingredients: 3 sztuki ciabatt / 3 pieces ciabatt suszony rozmaryn / dried rosemary sól / salt oliwa z oliwek z cytryną / olive oil with lemon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 15 min, pieczenie: 10 min, ilość porcji: 26 sztuk

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits

Składniki / Ingredients: 4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures) 2 szklanki mleka / 2 glass of milk 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes 2 banany / 2 bananas owoce / fruits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób