Przejdź do głównej zawartości

Pempuchy / Pancakes yeast


Składniki / Ingredients:


1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych / 1/2 kg flour luxury to the yeast cakes
1 opakowanie cukru waniliowego / 1 package vanilla sugar
3 łyżki cukru / 3 tablespoons sugar
2 jajka / 2 eggs
szczypta soli / pinch of salt
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
9 g drożdży błyskawicznych / 9 g instant yeast
olej / oil 


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 20 min, ilość: 20

Na początku robimy rozczyn. W 1/2 szklance ciepłego mleka (nie gorącego) mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie odstawiamy rozczyn na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (szybko rosną). Do plastikowej miski wsypujemy resztę mąki, cukier waniliowy, resztę cukru, sól oraz jajka. Jak szklanka z rozczynem będzie pełna, przelewamy go do miski i mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia minimum 30 minut. Czekamy, aż ciasto urośnie tak, że wypełnij miskę. Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie za bardzo). Pempuchy kładziemy na paleni (kładziemy zamoczoną w zimnej wodzie łyżką) i smażymy z obu stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Posypujemy je cukrem pudrem przed podaniem, smacznego!

*****

At the beginning, we do leaven. We mix the yeast with 1 tablespoon sugar and 1 tablespoon flour in half a glass of warm milk (not hot). Then, we put leaven for a while in a warm place to rise (grow fast). We pour the rest of the flour, vanilla sugar, the rest of sugar, salt and eggs to a plastic bowl. As a glass of leaven is full, we pour him into a bowl and mix all the ingredients a wooden spoon, until the dough will be the ideal mass. We pour the milk (must be at room temperature) while stirring. The consistency should be not too thin, not too thick. We cover the dough a cloth and leave them in a warm place to rise for at least 30 minutes. Wait until the dough rises, so that fill the bowl. We warm up the oil in a frying pan (but not too much). Pancakes yeast put on pan (we put them a spoon, which soaked in cold water) and fry on both sides over medium heat until golden brown. Sprinkle them with powdered sugar before serving, enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)