Składniki / Ingredients:
1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych / 1/2 kg flour luxury to the yeast cakes
1 opakowanie cukru waniliowego / 1 package vanilla sugar
3 łyżki cukru / 3 tablespoons sugar
2 jajka / 2 eggs
szczypta soli / pinch of salt
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
9 g drożdży błyskawicznych / 9 g instant yeast
olej / oil
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 20 min, ilość: 20
Na
początku robimy rozczyn. W 1/2 szklance ciepłego mleka (nie gorącego)
mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie odstawiamy
rozczyn na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (szybko rosną). Do
plastikowej miski wsypujemy resztę mąki, cukier waniliowy, resztę cukru,
sól oraz jajka. Jak szklanka z rozczynem będzie pełna, przelewamy go do
miski i mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie
połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć
temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za
gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia minimum 30 minut. Czekamy, aż ciasto urośnie tak,
że wypełnij miskę. Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie za bardzo).
Pempuchy kładziemy na paleni (kładziemy zamoczoną w zimnej wodzie łyżką)
i smażymy z obu stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Posypujemy je
cukrem pudrem przed podaniem, smacznego!
*****
At
the beginning, we do leaven. We mix the yeast with 1 tablespoon sugar
and 1 tablespoon flour in half a glass of warm milk (not hot). Then, we
put leaven for a while in a warm place to rise (grow fast). We pour the
rest of the flour, vanilla sugar, the rest of sugar, salt and eggs to a
plastic bowl. As a glass of leaven is full, we pour him into a bowl and
mix all the ingredients a wooden spoon, until the dough will be the
ideal mass. We pour the milk (must be at room temperature) while
stirring. The consistency should be not too thin, not too thick. We
cover the dough a cloth and leave them in a warm place to rise for at
least 30 minutes. Wait until the dough rises, so that fill the bowl. We
warm up the oil in a frying pan (but not too much). Pancakes yeast put
on pan (we put them a spoon, which soaked in cold water) and fry on both
sides over medium heat until golden brown. Sprinkle them with powdered
sugar before serving, enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).