Przejdź do głównej zawartości

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

 

Składniki / Ingredients: 

250 g ser halloumi / 250 g 
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil

0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic
skórka z cytryny / lemon peel
0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika
0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper 
sos żurawinowy / cranberry sauce

Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: dla 3 osób

Na początku robimy sos żurawinowy (link do przepisu na końcu posta). Ser kroimy na ok. 1 cm kawałki. Potem roimy marynatę z oliwy z oliwek, czosnku, papryki, pieprzu i skórki z cytryny. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy ser halloumi z obu stron i  następnie go grillujemy do zrumienia się. Ser halloumi podajemy na mixie sałat z pomidorkami (wybór składników to kwestia gustu) i polewamy sosem, smacznego!


*****

First, we make cranberry sauce (link to the recipe at the end of the post). We cut the cheese into pieces about 1 cm. Then, we do the marinade with olive oil, garlic, paprika, pepper and lemon zest. We mix all the ingredients together. We smear the marinade with halloumi cheese on both sides and then grill it until golden brown. We serve halloumi cheese on a mix of lettuces with tomatoes (the choice of ingredients is a matter of taste) and pour over the sauce, enjoy the meal!

Przepis na sos / Recipe for sauce:

Sos żurawinowy / Sauce cranberry

Komentarze

  1. Wspaniałe połączenie smaków. Do tego lampka wina i byłabym w niebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Uwielbiam Halloumi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć i cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  3. Super przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Uwielbiam Halloumi

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis już podchwyciłam, będę działać, dawno sos żurawinowy nie gościł na naszych talerzach. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)