Składniki / Ingredients:
250 g suszonych śliwek / 250 g of dried plums
100 g suszonych fig / 100 g of dried figs
100 g suszonych moreli / 100 g of dried apricots
sok z cytryny / lemon juice
skórka z cytryny / lemon peel
300 g suszonych jabłek / 300 g of dried apples
300 g suszonych gruszek / 300 g of dried pears
3 łyżki cukru brązowego / 3 tablespoons brown sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10
Owoce
płuczemy szybko w wodzie i wkładamy do oddzielnych naczyń (figi i
morele wkładamy razem). Następnie zalewamy owoce zimną przegotowaną
wodą, tak żeby pokryła owoce. Owoce moczymy całą noc. Oddzielnie
namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i
tylko je zagotowujemy. Do fig i moreli dodajemy łyżkę cukru, sok z
cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Do jabłek i gruszek
dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane
składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę z cytryny) i odstawiamy do
schłodzenia. Kompot można przecedzić. Podajemy go w temperaturze
pokojowej.
*****
We
rinse fruit in water, quickly and put into separate dishes (figs and
apricots put together). Then, we pour the fruit cold boiled water, so
that the covered fruit. We soak the fruit in fridge, overnight.
Separately boil the soaked fruit. We add one a tablespoon of sugar to
soaked prunes and boil them only. We add one a tablespoon of sugar,
lemon juice, lemon peel to figs and apricots and we cook them for 5
minutes. We add one a tablespoon of sugar to apples and pears and cook
for about 15 minutes. Separately, we combine cooked compote ingredients
(lemon rind removed) and leave to cool. We can strain compote. Served at
room temperature.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).