Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki focaccia / Buns focaccia





Składniki / Ingredients:


250 g mąki chlebowej, plus trochę do zagniatania / 250 g bread flour, plus some for kneading
4 g lub 1 łyżeczka drożdży błyskawicznych / 4 g or 1 teaspoon instant yeast
1 łyżeczka soli morskiej / 1 teaspoon sea salt
oliwa z oliwek / olive oil
170 ml letniej wody / 170 ml lukewarm water
oliwki zielone (pokrojone) / green olives (sliced​​)
suszony rozmaryn / dried rosemary

Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: ok. 70 min, pieczenie: 20 min, ilość porcji: 15

W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, pośrodku uformuj zagłębienie i wlej wodę. Wymieszaj i zagniataj na oprószonym mąką blacie około 10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i gładkie. Włóż ciasto do natłuszczonej miski i przykryj wilgotną ścierką kuchenną. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut, aż ciasto podwoi objętość. Uformuj z ciasta wałek i pokrój go na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę, pośrodku zrób kciukiem wgłębienie, wlej do niego łyżeczkę oliwy i włóż dodatki (oliwki i rozmaryn). Wciśnij je dobrze, żeby nie wypadły, kiedy ciasto będzie rosnąć. Ułóż kulki z ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia tacy do pieczenia. Posmaruj po wierzchu oliwą i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut lub aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz wciśnij dodatki mocno w ciasto. Skrop odrobiną oliwy i oprósz solą morską. Piecz na złoty kolor 20 minut.

*****

In a large bowl, we mix all dry ingredients, then we shape into a cavity in the middle and we pour in water. We mix and knead on a floured countertop about 10 minutes, until the dough will be soft and smooth. We put the dough in a greased bowl and cover with a damp cloth. We leave to rise in a warm place for 30 minutes, until the dough doubles in volume. We shape the dough in roller and cut him into 10 pieces. With each piece the dough we form a ball and we do recess thumb in the middle, we pour in a teaspoon of olive oil and we put extras (olives and rosemary). Then we press extras very well, so do not fall out when the dough will grow. We place the balls of dough on baking tray lined baking paper. We brush the top buns of olive oil and we set aside to rise for 30 minutes or until the buns has doubled in size. We preheat the oven to 200 degree. Before inserting it into the oven we again press extras into dough. We sprinkle buns a bit of olive oil and we sprinkle a sea salt. We bake until golden brown for 20 minutes.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan