Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold


Składniki / Ingredients:

3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar
750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor
2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor
250 g biszkoptów / 250 g biscuits
sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins
sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime
skórka z limonki / peel of lime


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 8

Najpierw ścieramy skórkę z limonki, a następnie wyciskamy sok z mandarynek i limonki. Potem ucieram serek mascarpone z cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy aromaty oraz sok z mandarynek i dalej ubijam na gładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki.

*****

First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime. Then, I grate mascarpone cheese with sugar and vanilla sugar. I add flavors and juice of mandarins and I beat smooth mass. I soak biscuits in lime juice and sprinkle peel of lime (we leave a some skins to decorate). I arrange layers of biscuits and then, cream in the springform (diameter of 24 cm). Ready cake I put for 3 hours in the refrigerator. Before serving, I sprinkle with peel of lime.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar