Składniki / Ingredients:
250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough
4 jajka / 4 eggs
3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar
3/4 szklanki kakao / 3/4 cup cacao
wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted)
1 szklanka wiśniówki (wódka lub spirytus) / 1 cup cherry brandy (vodka or spirit)
tortownica / springform pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12
Najpierw
rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie
ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i
wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do
pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche
składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Potem dodajemy margarynę i
miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na
jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie
(musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je
dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30
minut. Prosto i smacznie!
*****
First,
we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries
about 30 minutes in cherry brandy (fresh cherries need a good wash, dry
and delete pitted). We mix dry ingredients (flour and baking powder)
together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry
ingredients and mix it all together. We add the margarine and we mix. At
the end, we add cacao and we mix it all together into a homogeneous
mass. The finished dough, we pour into springform pan and arrange the
cherries (we have to dry out of the marinade) on the dough and gently,
we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake
for 30 minutes. Simple and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).