Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken


Składniki / Ingredients:


piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
masło / butter
20 g ostrej papryczki / 20 g hot pepper
olej słonecznikowy / sunflower oil
zimna woda / cold water


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6

Najpierw myjemy, suszymy i kroimy kurczaka na równe porcje. Kurczaka przyprawiamy według własnego gustu (ja użyłam soli i przyprawy do kurczaka). Formę do pieczenia wykładamy papier, który smarujemy masłem. Potem na formę wykładamy kurczaka i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Po upieczeniu kurczaka wkładamy go do garnka i zalewamy zimną wodą tak aby woda pokryła kurczaka. Na patelni wlewamy trochę oleju, dodajemy ostrą papryczkę i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gaz patelnię i lekko podgrzewamy olej z przyprawą. Następnie dodajemy olej z papryczką do kurczaka i mieszamy. Gulasz stawiamy na gaz i dusimy około 40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gulasz nadaje się do placka po zbójnicku czy do kaszy gryczanej. Smacznego!

*****

First, we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. We prepar the chicken according to your own taste (I use salt and spices for chicken). We cover a plate of baking paper and smeared butter. Arrange the chicken on a baking plate and we put in the oven (180 degrees) for about 30 minutes. After baking the chicken, we put him it into the pot and we pour cold water so that water cover all the chicken. We pour a little oil on the paten, we add hot chilli and mix all thoroughly. We put the paten on gas and we heat the oil with spice, gently. Then, we add the oil with chili pepper to the chicken and we mix all. We put the stew on the gas and we cook him about 40 minutes on low heat, occasional stirring. The stew is suitable for potato cake or the buckwheat. Enjoy!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan