Składniki / Ingredients:
piersi z kurczaka około 250 g / chicken breast about 250 g
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
masło / butter
20 g ostrej papryczki / 20 g hot pepper
olej słonecznikowy / sunflower oil
zimna woda / cold water
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6
Najpierw
myjemy, suszymy i kroimy kurczaka na równe porcje. Kurczaka
przyprawiamy według własnego gustu (ja użyłam soli i przyprawy do
kurczaka). Formę do pieczenia wykładamy papier, który smarujemy masłem.
Potem na formę wykładamy kurczaka i wstawiamy ją do rozgrzanego
piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Po upieczeniu kurczaka
wkładamy go do garnka i zalewamy zimną wodą tak aby woda pokryła
kurczaka. Na patelni wlewamy trochę oleju, dodajemy ostrą papryczkę i
dokładnie mieszamy. Stawiamy na gaz patelnię i lekko podgrzewamy olej z
przyprawą. Następnie dodajemy olej z papryczką do kurczaka i mieszamy.
Gulasz stawiamy na gaz i dusimy około 40 minut na małym ogniu od czasu
do czasu mieszając. Gulasz nadaje się do placka po zbójnicku czy do
kaszy gryczanej. Smacznego!
*****
First,
we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. We
prepar the chicken according to your own taste (I use salt and spices
for chicken). We cover a plate of baking paper and smeared butter.
Arrange the chicken on a baking plate and we put in the oven (180
degrees) for about 30 minutes. After baking the chicken, we put him it
into the pot and we pour cold water so that water cover all the chicken.
We pour a little oil on the paten, we add hot chilli and mix all
thoroughly. We put the paten on gas and we heat the oil with spice,
gently. Then, we add the oil with chili pepper to the chicken and we mix
all. We put the stew on the gas and we cook him about 40 minutes on low
heat, occasional stirring. The stew is suitable for potato cake or the
buckwheat. Enjoy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).