Przejdź do głównej zawartości

Krem cytrynowy / Lemon cream


Składniki / Ingredients:


skórka z 2 cytryn / peel with 2 lemons
100 ml soku z cytryny / 100 ml lemon juice
100 g cukru / 100 g sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1

Najpierw myjemy cytryny, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych cytryn. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

*****

First, we wash the lemon, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice from the lemons. We pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk, a pinch of salt, lemon peel and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka