Przejdź do głównej zawartości

Krem cytrynowy / Lemon cream


Składniki / Ingredients:


skórka z 2 cytryn / peel with 2 lemons
100 ml soku z cytryny / 100 ml lemon juice
100 g cukru / 100 g sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1

Najpierw myjemy cytryny, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych cytryn. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

*****

First, we wash the lemon, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice from the lemons. We pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk, a pinch of salt, lemon peel and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Pesto with avocado and sardines on baguettes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette 1 awokado / 1 avocado 1 puszka sardynek w oleju (Graal) / 1 can of sardines in oil sok z 1 limonki / juice of 1 lime 1 łyżeczka pesto bazyliowego / 1 teaspoon pesto with basil oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt czosnek / garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes listki świeżej bazylii / fresh basil leaves szczypta pieprzu / pinch of pepper