Składniki / Ingredients:
300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g flour
4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar
3 jajka / 3 eggs
5 jabłek / 5 apples
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
cukier cynamonowy / cinnamon sugar
cukier puder / powdered sugar
olej / oil
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: 20
Na
początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i
mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę
mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i
obieramy. Wycinamy środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki
posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na
patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki
cukrem pudrem, smacznego!
*****
At
the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the sugar, then
we add flour and milk and mix it again. If the dough is too thick, we
add a little milk. Then, we prepare discs with apples. We wash and peel
the apples. We cut out the middle and cut apples don't too thick.
Finished discs apples, we sprinkle with cinnamon sugar. We dipped discs
in the dough and fry in a pan until golden brown on both sides. Before
serving, we sprinkle them with powdered sugar, enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).