Przejdź do głównej zawartości

Placki z jabłkami / Pancakes with apples


Składniki / Ingredients:


300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g flour
4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar
3 jajka / 3 eggs
5 jabłek / 5 apples
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
cukier cynamonowy / cinnamon sugar
cukier puder / powdered sugar
olej / oil


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: 20

Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego!

*****

At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the sugar, then we add flour and milk and mix it again. If the dough is too thick, we add a little milk. Then, we prepare discs with apples. We wash and peel the apples. We cut out the middle and cut apples don't too thick. Finished discs apples, we sprinkle with cinnamon sugar. We dipped discs in the dough and fry in a pan until golden brown on both sides. Before serving, we sprinkle them with powdered sugar, enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan