Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy / Banana bread


Składniki / Ingredients:


100 g sera koziego / 100 g goat cheese
5 garści pistacji / 5 handfuls of pistachios
2 garście suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries
350 g mąki / 350 g flour
60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar
2 jajka / 2 eggs
5 dojrzałych bananów / 5 ripe bananas
1/3 szklanki oleju / 1/3 cup of oil
0,5 łyżeczki aromatu rumowego / 0,5 teaspoon rum aroma
0,5 łyżeczki sody spożywczej / 0,5 teaspoon baking soda
szczypta soli / pinch of salt
 

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: ok. 55 min, ilość: 1 bochenek

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do ciasta. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był zbyt kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Żurawinę możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, sodę, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 55 minut. Smacznego!

***** 

First, we prepare ons, that we add to the dough. We cut goat cheese into cubes (preferably, that he wasn't too creamy). Pistachio (get rid of the shell) finely chop. We can cut cranberries or put her in entirety. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking soda, salt) and mix wet ingredients together (eggs, sugar, finely chopped banana, oil and aroma). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. At the end, we add all ons and mix all, gently. We pour the dough into a mold lined with paper. We put bread into a hot oven (180 degrees) for about 55 minutes. Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan