Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z warzywami i boczkiem pod beszamelem / Pancakes with vegetables and bacon under bechamel sauce



Składniki / Ingredients:

masło lub olej do natłuszczenia formy / butter or oil to grease the mold
450 g warzywa na patelnię Hortex / 450 g vegetables on frying pan Hortex
6 sztuk naleśników / 6 pieces of pancakes
150 g boczku / 150 g bacon
sos beszamelowy / 1/2 juice with lemon
100 g sera parmezan / 100 g parmesan cheese


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min, ilość porcji: 6


Najpierw podsmażamy boczek do zarumienia się. Potem przygotowujemy warzywa na patelnię według instrukcji na opakowaniu. Ja przyprawiłam je tylko szczyptą soli, czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Potem do warzyw dodajemy usmażony boczek i dokładnie mieszamy. Parmezan trzeba zetrzeć na tarce. Nie będę podawać przepisu na sos beszamelowy, podam tylko przyprawy jakimi go przyprawiłam: 1 goździk, 1 liść laurowy, sok z połowy cytryny, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej oraz garść startego sera. Jak już mamy przygotowane wszystkie części potrawy to zabieramy się do jej składania. Na naleśniki nakładamy trochę farszu, zwijamy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na końcu polewamy naleśniki sosem i posypujemy resztą startego sera. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut.


*****

First, we fry the bacon to blush. Then, we prepare the vegetables for the pan according to the instruction on the packaging. I only seasoned them with a pinch of salt, black pepper and hot paprika. Then, we add the fried bacon to the vegetables and mix thoroughly. Parmesan must be grated. I will not give a recipe for bechamel sauce, I will give only the spices I have use: 1 clove, 1 bay leaf, half juice with lemon, a pinch of salt, a pinch of white pepper, a pinch of nutmeg and a handful of grated cheese. When we prepare all parts of the food, we prepare to folding of the dish. We, put some stuffing on the pancakes, roll them up and put them in a heat-resistant vessel. At the end, we pour the pancakes on the sauce and sprinkle with the rest of the grated cheese. We put a heat-resistant vessel in the hot oven (200 degrees) for 20 minutes.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan