Składniki / Ingredients:
500 g mąki pszennej do ciast / 500 g wheat flour to pie
1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar
3 żółtka / 3 egg yolks
1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1 kg jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic medium
tłuszcz i bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to mold
cynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to apples
cukier puder / powdered sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20
Najpierw
wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do
pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy
ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło.
Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być
posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce,
dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie
gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy
ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też
zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i
pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też
podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;).
Życzę smacznego!
*****
First,
we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we
chop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we
add the egg yolks, cream and we knead cake. We cut off 1/3 of cake and
put it in the fridge to cool. The rest of cake we form the bottom of
cake (mold must be smeared with grease and sprinkled with breadcrumbs).
We scrub apples on a grater, we add cinnamon and vanilla (the amount of
spices depends on your taste). Apples don't cook. Prepared apples, we
put on the cake. Remove cake from the fridge, we roll out it and cover
on apples (also, you can wipe the cake). The pie put into a hot oven
(180 degrees) and bake 50 minutes. After cooling, apple pie sprinkle
powdered sugar. Also I recommend, the warm apple pie submit with vanilla
ice cream ;).
I wish enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).