Przejdź do głównej zawartości

Warzywa z woka z makaronem i parmezanem / Vegetables from the wok with pasta and parmesan cheese


Składniki / Ingredients:


1 ogórek / 1 cucumber
1 marchewka / 1 carrot
sok z 1/2 cytryny / 1,2 lemon juice
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 cebula dymka / 1 spring onion
2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
2 garści sezamu / 2 handfuls of sesame
1 łyżka oleju / 1 tablespoon oil
starty parmezan / grated parmesan
makaron / pasta


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2

Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w przypadku marchewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki. Sezam smażymy przez 1 minutę na patelni bez tłuszczu aż się zarumieni. Ser parmezan ścieramy na tarce. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Między czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Potem rozgrzewamy woka, dodajemy olej, a następnie wrzucamy cebule i czosnek. Smażymy je przez 2 minuty aż cebula zmięknie. Najpierw dodajemy marchewkę i smażymy przez 2 minut, a potem ogórka i też smażymy przez 2 minuty, aż wszystkie warzywa będą usmażone, ale nadal chrupkie. Skropić warzywa sokiem z cytryny, posypać sezamem, wymieszać i podsmażyć przez 2-3 minuty do podgrzania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy makaron, potem wykładamy warzywa i posypujemy serem. Gotowe!

*****

First, we have to prepare all the ingredients of the food. We wash cucumber thoroughly, dry and grate into longitudinal strips. Similarly we do in the case of carrot. We wash carrot, peel and grate into longitudinal strips. We peel the onion and garlic and we cut them into small pieces. We fry sesame for 1 minute in a pan without oil until golden. We grate parmesan cheese. We squeeze the juice of half a lemon. Meanwhile, we cook the pasta according to the instructions on the package. Then, we warm up the wok, we add oil and next we put the onions and garlic. We fry them for 2 minutes or until onion is tender. First, we add the carrots and fry for 2 minutes and then, we add cucumber and also we fry for 2 minutes, until all the vegetables are cooked but still crunchy. We sprinkle vegetables with lemon juice and sesame, we mix all and fry for 2-3 minutes to heat up. At the end, we sprinkle salt and pepper. Put the pasta on a plate, then we put vegetables and sprinkle with cheese. Ready!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan