Składniki / Ingredients:
1 ogórek / 1 cucumber
1 marchewka / 1 carrot
sok z 1/2 cytryny / 1,2 lemon juice
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 cebula dymka / 1 spring onion
2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
2 garści sezamu / 2 handfuls of sesame
1 łyżka oleju / 1 tablespoon oil
starty parmezan / grated parmesan
makaron / pasta
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2
Najpierw
musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie
myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w
przypadku marchewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na
podłużne paski. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Sezam smażymy przez 1 minutę na patelni bez tłuszczu aż się zarumieni.
Ser parmezan ścieramy na tarce. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Między
czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Potem
rozgrzewamy woka, dodajemy olej, a następnie wrzucamy cebule i czosnek.
Smażymy je przez 2 minuty aż cebula zmięknie. Najpierw dodajemy
marchewkę i smażymy przez 2 minut, a potem ogórka i też smażymy przez 2
minuty, aż wszystkie warzywa będą usmażone, ale nadal chrupkie. Skropić
warzywa sokiem z cytryny, posypać sezamem, wymieszać i podsmażyć przez
2-3 minuty do podgrzania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na
talerz kładziemy makaron, potem wykładamy warzywa i posypujemy serem.
Gotowe!
*****
First,
we have to prepare all the ingredients of the food. We wash cucumber
thoroughly, dry and grate into longitudinal strips. Similarly we do in
the case of carrot. We wash carrot, peel and grate into longitudinal
strips. We peel the onion and garlic and we cut them into small pieces.
We fry sesame for 1 minute in a pan without oil until golden. We grate
parmesan cheese. We squeeze the juice of half a lemon. Meanwhile, we
cook the pasta according to the instructions on the package. Then, we
warm up the wok, we add oil and next we put the onions and garlic. We
fry them for 2 minutes or until onion is tender. First, we add the
carrots and fry for 2 minutes and then, we add cucumber and also we fry
for 2 minutes, until all the vegetables are cooked but still crunchy. We
sprinkle vegetables with lemon juice and sesame, we mix all and fry for
2-3 minutes to heat up. At the end, we sprinkle salt and pepper. Put
the pasta on a plate, then we put vegetables and sprinkle with cheese.
Ready!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).