Składniki / Ingredients:
100 g sera koziego / 100 g goat cheese
garść pistacji / handful of pistachios
50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless
250 g mąki / 250 g flour
30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
50 g jogurtu / 50 g yogurt
1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14
Najpierw
przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w
kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin)
siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem
przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek
do pieczenia, pieprz, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, oliwa,
mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do
uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form,
to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do
rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Smacznego!
*****
First,
we prepare ons, that we add to muffins. We cut goat cheese into cubes
(preferably that he wasn't creamy). Pistachio (get rid of the shell)
finely chop. We can cut olives or put their in entirety. Then, we
prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking
powder, salt, pepper) and mix wet ingredients together (eggs, oil, milk,
yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform
mass. At the end, we add all ons and mix all. We pour the dough into
muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with
oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about
30 minutes. Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).