Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne muffinki / Dry muffins


Składniki / Ingredients:


100 g sera koziego / 100 g goat cheese
garść pistacji / handful of pistachios
50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless
250 g mąki / 250 g flour
30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder
4 jajka / 4 eggs
150 ml oliwy / 150 ml oil
100 ml mleka / 100 ml milk
50 g jogurtu / 50 g yogurt
1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper
1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14

Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Smacznego!

*****

First, we prepare ons, that we add to muffins. We cut goat cheese into cubes (preferably that he wasn't creamy). Pistachio (get rid of the shell) finely chop. We can cut olives or put their in entirety. Then, we prepare the dough. We mix together dry ingredients (flour, baking powder, salt, pepper) and mix wet ingredients together (eggs, oil, milk, yogurt). We add the dry ingredients to the wet and mix until uniform mass. At the end, we add all ons and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 30 minutes. Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan