Składniki / Ingredients:
1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin
1 marchewka / 1 carrot
1 cebula / 1 onion
3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
imbir / ginger
czarny pieprz / black pepper
sól / salt
kawałek masła / piece of butter
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)
prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6
Zanim
zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać.
Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do
garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut
cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem i gotujemy je
przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już
gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5
łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego!
*****
Before
we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and
peel. We cut pumpkin, carrot and onion into pieces. Then, we put them in
a pot with a thick bottom, we add the olive oil and fry everything for 5
minutes, stirring constantly. Then, we pour the chicken broth and boil
them for 30 minutes until the vegetables are soft cover. When the
vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the
butter and spices (0.5 teaspoons). At the end, we mix everything of the
blender to a homogeneous mass. Serve the soup with a spoon of yogurt and
pumpkin seeds. Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).