Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego Pomidor? / Why Tomato?

To pytanie automatycznie nasuwa się, gdy wchodzisz na mojego bloga i widzisz baner na stronie. Dlaczego akurat pomidor, a nie marchewka czy czosnek. Blog ma dotyczyć wszelkiego rodzaju projektów ze smakiem. Uważam, że pomidor posiada cechy dobrego smaku. Pomidory są warzywami, które dobrze wpływają na naszą skórę i są bardzo smaczne. Drugim powodem jest zabawa z dzieciństwa pod nazwą "Pomidor". Każdy ją zna i się w nią bawił. Ja bardzo lubiłam tą grę. Gra ta pozwalała na ćwiczenie opanowania i mimiki twarzy. Dlatego jak zaczęłam się zastanawiać nad blogiem i jego wyglądem myślałam o prostocie i doskonałości. Obydwie te cechy zawiera pomidor, niby zwykłe warzywo. Jedną z ważnych rzeczy jest treść umieszczana na blogu, ale też jej baner. Chciałam pokazać prostotę, spójność i ideał w jednej rzeczy. Odpowiedź na pytanie "dlaczego pomidor?" jest prosta. Po prostu "Pomidor!".

*****

This question arises automatically, when you go to my blog and see a banner on the page. Why tomato, it isn't a carrot or garlic. Blog is intended to refer to all kinds of projects with taste. I think that a tomato has features of good taste. Tomatoes are vegetables, which are good for our skin and they're very tasty. Second reason is childhood play under the name "Tomato". Everyone knows this play and they are playing this game. Really, I like this game. This game allows to practice self-control and face expressions. That's why, when I started to wonder about my blog and its appearance, I thought about simplicity and perfection. Tomato includes both of these features, he's kind of ordinary vegetable. One important thing, it's the content placed on the blog, but also its banner. I wanted to show the simplicity, consistency and ideality in one thing. The answer is simple for the question "why tomato?". Just "Tomato".

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)