Przejdź do głównej zawartości

Kurczak miodowo - musztardowy / Chicken with honey and mustard


Składniki / Ingredients:


6 filetów z piersi kurczaka / 6 chicken breast fillets
szczypta soli i pieprzu / pinch of salt and pepper
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego / 4 teaspoon multiflorous honey
5 łyżeczek musztardy sarepska / 5 teaspoons mustard sarepska
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
1 łyżeczka suszonej bazylii / 1 teaspoon dried basil
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej / 1 teaspoon red hot paprika
1/2 łyżeczki majeranku / 1/2 teaspoon marjoram
1 łyżeczka zioła prowansalskie / 1 teaspoon Herbs de Provence
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
masło lub olej do wysmarowania formy / butter or oil to grease the form


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 55 min, ilość porcji: 5

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej miski dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką, majerankiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Potem formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy kurczaka i częścią sosu polewamy kurczak. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po 30 minutach przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu. Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby kurczak ostygł.

*****

We mix well with honey mustard, basil, paprika, marjoram, garlic and Herbs de Provence in a small bowl. Then, we cover a form of baking paper and smear a butter. We grease of chicken a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). We put the chicken in a form and pour sauce chicken. Then, we put the form in the preheated oven (175 degrees) and we bake chicken for about 30 minutes. After 30 minutes, we turn over the chicken to the other side and pour the rest of the sauce. We bake his for 25 minutes. The chicken let stand for 10 minutes before serving to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan