Przejdź do głównej zawartości

Kurczak miodowo - musztardowy / Chicken with honey and mustard


Składniki / Ingredients:


6 filetów z piersi kurczaka / 6 chicken breast fillets
szczypta soli i pieprzu / pinch of salt and pepper
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego / 4 teaspoon multiflorous honey
5 łyżeczek musztardy sarepska / 5 teaspoons mustard sarepska
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
1 łyżeczka suszonej bazylii / 1 teaspoon dried basil
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej / 1 teaspoon red hot paprika
1/2 łyżeczki majeranku / 1/2 teaspoon marjoram
1 łyżeczka zioła prowansalskie / 1 teaspoon Herbs de Provence
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
masło lub olej do wysmarowania formy / butter or oil to grease the form


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 55 min, ilość porcji: 5

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej miski dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką, majerankiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Potem formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy kurczaka i częścią sosu polewamy kurczak. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po 30 minutach przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu. Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby kurczak ostygł.

*****

We mix well with honey mustard, basil, paprika, marjoram, garlic and Herbs de Provence in a small bowl. Then, we cover a form of baking paper and smear a butter. We grease of chicken a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). We put the chicken in a form and pour sauce chicken. Then, we put the form in the preheated oven (175 degrees) and we bake chicken for about 30 minutes. After 30 minutes, we turn over the chicken to the other side and pour the rest of the sauce. We bake his for 25 minutes. The chicken let stand for 10 minutes before serving to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar