Składniki / Ingredients:
6 filetów z piersi kurczaka / 6 chicken breast fillets
szczypta soli i pieprzu / pinch of salt and pepper
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego / 4 teaspoon multiflorous honey
5 łyżeczek musztardy sarepska / 5 teaspoons mustard sarepska
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
1 łyżeczka suszonej bazylii / 1 teaspoon dried basil
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej / 1 teaspoon red hot paprika
1/2 łyżeczki majeranku / 1/2 teaspoon marjoram
1 łyżeczka zioła prowansalskie / 1 teaspoon Herbs de Provence
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
masło lub olej do wysmarowania formy / butter or oil to grease the form
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 55 min, ilość porcji: 5
Najpierw
musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby
wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej
miski dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką, majerankiem,
czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Potem formę wykładamy papierem do
pieczenia i smarujemy masłem. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka
(firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy
kurczaka i częścią sosu polewamy kurczak. Następnie wkładamy formę do
rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po
30 minutach przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu.
Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby
kurczak ostygł.
*****
We
mix well with honey mustard, basil, paprika, marjoram, garlic and Herbs
de Provence in a small bowl. Then, we cover a form of baking paper and
smear a butter. We grease of chicken a seasoning for chicken (company,
this is a matter of taste - I use Galeo). We put the chicken in a form
and pour sauce chicken. Then, we put the form in the preheated oven (175
degrees) and we bake chicken for about 30 minutes. After 30 minutes, we
turn over the chicken to the other side and pour the rest of the sauce.
We bake his for 25 minutes. The chicken let stand for 10 minutes before
serving to cool.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).