Przejdź do głównej zawartości

Kurczak miodowo - musztardowy / Chicken with honey and mustard


Składniki / Ingredients:


6 filetów z piersi kurczaka / 6 chicken breast fillets
szczypta soli i pieprzu / pinch of salt and pepper
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego / 4 teaspoon multiflorous honey
5 łyżeczek musztardy sarepska / 5 teaspoons mustard sarepska
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
1 łyżeczka suszonej bazylii / 1 teaspoon dried basil
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej / 1 teaspoon red hot paprika
1/2 łyżeczki majeranku / 1/2 teaspoon marjoram
1 łyżeczka zioła prowansalskie / 1 teaspoon Herbs de Provence
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
masło lub olej do wysmarowania formy / butter or oil to grease the form


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 55 min, ilość porcji: 5

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej miski dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką, majerankiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Potem formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy kurczaka i częścią sosu polewamy kurczak. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po 30 minutach przewrócić kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu. Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby kurczak ostygł.

*****

We mix well with honey mustard, basil, paprika, marjoram, garlic and Herbs de Provence in a small bowl. Then, we cover a form of baking paper and smear a butter. We grease of chicken a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). We put the chicken in a form and pour sauce chicken. Then, we put the form in the preheated oven (175 degrees) and we bake chicken for about 30 minutes. After 30 minutes, we turn over the chicken to the other side and pour the rest of the sauce. We bake his for 25 minutes. The chicken let stand for 10 minutes before serving to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)