Przejdź do głównej zawartości

Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru

Moje pierwsze spotkanie z restauracją PRESTO było przypadkowe - było to letniego wieczoru na górce na Kazury, gdy wraz ze znajomymi jedliśmy pizzę i podziwialiśmy zachód słońca. Była to klasyczna cienka włoska pizza prosto z pieca opalanego drewnem. Wtedy na nowo zakochałam się w pizzy. Następne spotkanie odbyło się już w lokalu na warszawskim Ursynowie. Wraz z mężem wybrałam się na kolację w chłodny zimowy wieczór aby poczuć trochę słońca, oczywiście zamówiłam pizzę .....

Pizza Presto – kiełbasa, salami, pepperoni, cebula

Już od progu było czuć zapach Włoch. Lokal zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. W wystroju lokalu króluje klasyka, czerwone cegły w połączeniu z drewnem i elementami włoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy, który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. Dobrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet przy pełnym obłożeniu lokalu można zachować trochę prywatności. Nie ma się wrażenia, że sąsiad zagląda do naszego talerza. Dodatkową atrakcją jest kącik zabaw dla najmłodszych.


Obsługa jest naprawdę bardzo dobrze zorganizowana i wyjątkowo uprzejma. Kelnerki od progu witają każdego klienta z uśmiechem na twarzy. Podoba mi się także to, że są ubrane w koszulki z logiem lokalu. Znają kartę dań i potrafią doradzić w wyborze dania. Nie ma też żadnego problemu w modyfikacji potrawy ze względu na uczulenie lub dietę. Czas oczekiwania na zamówione dania jest optymalny. W oczekiwaniu na zamówioną potrawę klient otrzymuje mały aperitif. Miałam przyjemność spróbować smacznej focacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem.

Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu (Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery (Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy czy mieszany. W menu również jest coś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach.

Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem
Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli
Crema Catalana

Jeśli chodzi o smak to dania, które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską kuchnię, a dania proponowane w Presto tak bardzo przypadły mi go gustu, że jak mam ochotę sobie poprawić humor to zmawiam coś do domu. Na stronie restauracji można zamówić online, co bardzo mi się podoba, że nie trzeba koniecznie dzwonić. Zmówienie przebiega szybko, sprawnie, panel łatwy w obsłudze i to wszystko bez wychodzenia z domu. Jeśli nie mamy przy sobie gotówki np., tak jak ja ;). Nie ma żadnego problemu aby za zamówienie zapłacić przelewem i jedyne co nam pozostaje to czekać na dostawę.


Tagliatelle w sosie śmietanowo - parmezanowym z pastą truflową i kurczakiem oraz mini mozzarella w szynce dojrzewającej z pomidorami, pesto i rukolą

Presto to sieć restauracji działająca w różnych miastach Polski, ja swoją znalazłam na warszawskim Ursynowie. Presto jest dla mnie miejscem, do którego bardzo chętnie wracam. W lokalu byłam już kilka razy i za każdym razem byłam zadowolona. Jest to przyjemne miejsce, które mnie zaskoczyło nie tylko wystrojem, ale również jedzeniem. Idealne do spotkań z przyjaciółmi przy winie czy tak jak ja mieszka się w okolicy i nie ma się czasu na podróż do innej dzielnicy Warszawy, a ma się ochotę zjeść coś dobrego. Z czystym sumieniem mogę Wam polecić PRESTO, zwłaszcza miłośnikom włoskiej kuchni.
 
Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim 

Restauracji Presto Pizzerii - Trattoria
Dereniowa 2, 02-776 Warszawa
Telefon: 22 203 43 43
http://pizzeriapresto.pl/

Pon - Czw: 12:00 - 22:00 
Pt - Sob: 12:00 - 02:00  
Niedz: 12:00 - 22:00  

Komentarze

  1. Niestety muszę cofnąć swoją rekomendację powyższej restauracji. Ostatnio znowu zawitałam do restauracji PRESTO i wyszłam rozczarowana. Nie wiem z czego to wynika, ale dania nie są tak smaczne i pachnące jak kiedyś oraz pizza daje wiele do myślenia. Możecie się tam wybrać, ale daleko tej restauracji do włoskich smaków. SZKODA .....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan