Składniki / Ingredients:
Kruche ciasto / The shortcrust cake:
180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie
90 g masła / 90 g butter
1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar
2 żółtka / 2 egg yolks
kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6)
szczypta soli / pinch of salt
Masa / Mass:
150 g wędzonego boczku / 150 g smoked bacon
300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12%
4 jajka / 4 eggs
2 żółtek / 2 egg yolks
szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10
Najpierw
wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy
wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto
za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do
lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed
rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się
lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe
niż nasza forma do pieczenia. Formy smarujemy masłem i wykładamy
ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto
do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do
schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek
kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na
ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka,
żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy
ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i
wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego
piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się.
*****
First,
we must knead the dough, we mix butter, sugar and salt with together.
Then, we add the sieved flour, egg yolk and a few tablespoons of water.
We mix everything together until you get the consistency of sand. Next,
we knead the dough using your hands. Ready the dough, we warp in plastic
and we put them in the refrigerator on night. Remove the dough from the
refrigerator 30 minutes before rolling out. We should hit the dough a
few times before rolling out, will better rolling out. We roll out the
dough so the by was a little bigger than our baking forms. We smear
butter of baking forms and we put the dough on forms. We remove excess
dough by means of a roller and then, we press the dough into the forms.
We smear protein of dough and put then in the fridge for 30 minutes to
cool. When the dough to cool, we make a mass. We cut bacon and fry them
in a pan. We put fried bacon on paper towel to drain off excess fat from
it. Then, we mix eggs, egg yolks salt and pepper together. We add cream
and mix together. We take a forms with a dough, we put a little bacon
and pour a little mass (about 3/4). We put forms into a hot oven (180
degrees) for about 30 minutes to blush.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).