Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy deser na zimno / Strawberry dessert on cold



Składniki / Ingredients:

150 g herbatników / 150 g biscuits
450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
skórka z cytryny / peel with lemon
1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon
ksylitol / xylitol
360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense
kilka kropli aromatu waniliowego i cytrynowego / a few drops of vanilla and lemon aromas
mandarynki / mandarines


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6


Najpierw do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy, aromaty i dokładnie mieszamy wszystko mikserem. Możemy połączyć ze sobą oba musy lub nałożyć je do pucharków oddzielnie robiąc warstwy. Przygotowany mus wykładamy na pokruszone herbatniki. Górę deseru ozdabiamy również pokruszonymi herbatnikami oraz kawałkiem mandarynki. Przed podaniem wkładamy deser do lodówki aby się schłodził.

*****

First, we put the crumbled biscuits into the cups (if you like). Then, we prepare strawberry and yoghurt mousse. Mix the strawberries by blender, we add 2 tablespoons of xylitol, peel and lemon juice. Mix everything thoroughly. Then, we make yoghurt mousse. We add 2 tablespoons of xylitol, vanilla sugar, drops to greek yogurt and mix thoroughly by mixer. We can combine the two mousses together or apply separately to the cups by making the layers. We put mousse on crumbled biscuits. Also, we decorate the top of the dessert with crumbled biscuits and a piece of mandarin. Before serving, we put the dessert in the fridge to cool.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Jogurtowe muffinki z kremem cytrynowym / Yogurt muffins with lemon cream

Składniki / Ingredients: krem cytrynowy / lemon cream kilka kropli aromatu cytrynowego / a few drops of lemon aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 150 g jogurtu / 150 g yogurt skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon cukier puder / powder sugar

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon