Składniki / Ingredients:
150 g herbatników / 150 g biscuits
450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
skórka z cytryny / peel with lemon
1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon
ksylitol / xylitol
360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense
kilka kropli aromatu waniliowego i cytrynowego / a few drops of vanilla and lemon aromas
mandarynki / mandarines
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6
Najpierw
do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem
przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy
blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko
dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego
dodajemy 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy, aromaty i dokładnie
mieszamy wszystko mikserem. Możemy połączyć ze sobą oba musy lub nałożyć
je do pucharków oddzielnie robiąc warstwy. Przygotowany mus wykładamy
na pokruszone herbatniki. Górę deseru ozdabiamy również pokruszonymi
herbatnikami oraz kawałkiem mandarynki. Przed podaniem wkładamy deser do
lodówki aby się schłodził.
*****
First,
we put the crumbled biscuits into the cups (if you like). Then, we
prepare strawberry and yoghurt mousse. Mix the strawberries by blender,
we add 2 tablespoons of xylitol, peel and lemon juice. Mix everything
thoroughly. Then, we make yoghurt mousse. We add 2 tablespoons of
xylitol, vanilla sugar, drops to greek yogurt and mix thoroughly by
mixer. We can combine the two mousses together or apply separately to
the cups by making the layers. We put mousse on crumbled biscuits. Also,
we decorate the top of the dessert with crumbled biscuits and a piece
of mandarin. Before serving, we put the dessert in the fridge to cool.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).