Przejdź do głównej zawartości

Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel


Składniki / Ingredients:
 

skórka z 2 pomarańczy / peel of 2 oranges
2 szklanki cukru białego / 2 cups white sugar
1 szklanka wody / 1 cup water


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 15 min

Stawiamy na gaz garnek z wodą (garnek napełniony wodą prawie do połowy). Obieramy pomarańcze ze skórek, tak aby jak najmniej było białej części. Jeśli zostanie jej sporo usuwamy ją nożem. Potem kroimy skórkę w kostkę. Pokrojoną skórkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozbywamy się goryczy ze skórki. Po 15 minutach odlewamy skórkę. Robimy syrop cukrowy. Do garnka wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru i wstawiamy na gaz. Wrzucamy skórkę z pomarańczy i gotujemy aż cukier się rozpuści, a woda się zredukuje. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy pozostałą wodę i skórka gotowa.

***** 

We put pot on gas with water (pot filled with water almost to the middle).We peel the oranges with skins, so that the least was the white part. If the lot the white part, we removed her with a knife. Then, we cut the peel into cubes. We thrown chopped peel into the boiling water and cook on low heat for 15 minutes. We get rid of the bitterness of the peel. After 15 minutes, we casting of water. We make sugar syrup. We pour a glass of water and 2 glasses of sugar in pot and insert on gas. We put orange peel in the pot with sugar syrup and cook until the sugar dissolves and the water to reduce. Boil for about 20 minutes on low heat. After this time, we casting of water and candied orange peel is ready.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan