Składniki / Ingredients:
250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough
4 jajka / 4 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar
2 jabłka / 2 apples
cynamon / cinnamon
tortownica / springform pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12
Najpierw
rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem dokładnie myjemy
jabłka i obieramy je ze skórki. Obrane jabłka kroimy na równe ćwiartki
(pozbywamy się pestek) i posypujemy cynamonem. Mieszamy ze sobą suche
składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem
waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na
końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą
masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i
delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175
stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!
*****
First,
we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash and peel apples
with peel. Apples, we cut into equal quarters (get rid of the seeds) and
we sprinkle them cinnamon. We mix dry ingredients (flour and baking
powder) together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry
ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine
and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished
dough, we pour into springform pan and arrange the apples on the dough
and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175
degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).