Przejdź do głównej zawartości

Omlet z cukinią i parmezanem / Omelette with zucchini and parmesan cheese



Składniki / Ingredients:


1 cukinia / 1 zucchini
6 jajek / 6 eggs
1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions
50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basil
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
szczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbal
naczynie do pieczenia / baking dish


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6

Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię (za pomocą szatkownicy zajmie to tylko chwilę). Wsypujemy cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy cukinia zrobi się półprzezroczysta (cukinia powinna pozostać chrupiąca), zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozbijamy jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz bazylią. Następnie dodajemy sera oraz cukinię z cebulą i wszystko mieszamy. Naczynie smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Wlewamy mieszaninę do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na górną półkę na 30 minut (aż omlet zrobi się złoty na powierzchni). Przed podaniem omletu zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.

*****

We finely chop the onion and we pour on the hot pan with heated oil. Gently, we fry the onion. We wash and slice the zucchini into thin slices (using a peelers it is only takes a moment). We pour the zucchini to the pan with the onions and increase the fire. We add salt for the zucchini and we fry in a pan for 4-5 minutes. When, the zucchini make translucent (zucchinis should remain crunchy), we remove the pan from fire and we leave a zucchini aside to cool. In a bowl, we pitched eggs. We add pepper, salt and basil. Then, we add the cheese, zucchini with onions and we mix everything. We smear butter baking dish or we use parchment paper. We pour the mixture into the dish and put into a hot oven (180 degrees) to the top shelf for 30 minutes (until, omelette make golden on the surface). Before serving omelet, we leave it for a while to cool down.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar