Przejdź do głównej zawartości

Omlet z cukinią i parmezanem / Omelette with zucchini and parmesan cheese



Składniki / Ingredients:


1 cukinia / 1 zucchini
6 jajek / 6 eggs
1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions
50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basil
oliwa z oliwek / olive oil
szczypta soli / pinch of salt
szczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbal
naczynie do pieczenia / baking dish


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: 15 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6

Siekamy drobno cebulę i wsypujemy ją na rozgrzaną patelnię z podgrzaną oliwą. Delikatnie podsmażamy cebulę. Umyj i pokrój w cienkie plasterki cukinię (za pomocą szatkownicy zajmie to tylko chwilę). Wsypujemy cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy cukinia zrobi się półprzezroczysta (cukinia powinna pozostać chrupiąca), zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozbijamy jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz bazylią. Następnie dodajemy sera oraz cukinię z cebulą i wszystko mieszamy. Naczynie smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Wlewamy mieszaninę do naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na górną półkę na 30 minut (aż omlet zrobi się złoty na powierzchni). Przed podaniem omletu zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.

*****

We finely chop the onion and we pour on the hot pan with heated oil. Gently, we fry the onion. We wash and slice the zucchini into thin slices (using a peelers it is only takes a moment). We pour the zucchini to the pan with the onions and increase the fire. We add salt for the zucchini and we fry in a pan for 4-5 minutes. When, the zucchini make translucent (zucchinis should remain crunchy), we remove the pan from fire and we leave a zucchini aside to cool. In a bowl, we pitched eggs. We add pepper, salt and basil. Then, we add the cheese, zucchini with onions and we mix everything. We smear butter baking dish or we use parchment paper. We pour the mixture into the dish and put into a hot oven (180 degrees) to the top shelf for 30 minutes (until, omelette make golden on the surface). Before serving omelet, we leave it for a while to cool down.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan