Przejdź do głównej zawartości

Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce


Składniki / Ingredients:


500 g młodych ziemniaków / 500 g young potatoes
2 jajka / 2 eggs
400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemeal
szczypta gałki muszkatołowej / pinch of nutmeg
szczypta soli morskiej / pinch of sea salt
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato paste
szczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: 6

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, z których tworzymy wałki (na stolnicy posypanej mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym.

*****

We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them in a food processor. We pour the flour on a pastry board, we make a hole in the middle and we add eggs. Then, we add the potatoes, salt and a nutmeg. We knead all ingredients into homogeneous and velvet dough. The dough divided into half and we doing a red gnocchi with half dough. The dough put into a bowl, we add the concentrate and chilli and we knead dough to a uniform mass. We divided doughs into pieces, which we create a shafts (on a floured pastry board). We cut shafts into small pieces about 3 cm. We cook the gnocchi in salted water about 5 minutes (until gnocchi float to the top). We drain gnocchi after cooked and we serve them with tomato sauce. 

Przepis na sos pomidorowy / Recipe for tomato sauce

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime