Przejdź do głównej zawartości

Sos pomidorowy / Tomato sauce


Składniki / Ingredients:


1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, gotowanie: ok. 15 min, ilość porcji: ok. 5

Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Stawiamy garnek na gaz. Sos gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, paprykę, bazylię i oregano do smaku. Sos gotowy :).

*****

We pour the broth into the pot and we add the tomato paste. We put the pot on the gas. We cook the sauce over low heat, stirring constantly for about 30 minutes. At the end, we add salt, pepper, paprika, basil and oregano to taste. Sauce ready :).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime