Przejdź do głównej zawartości

Sos pomidorowy / Tomato sauce


Składniki / Ingredients:


1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, gotowanie: ok. 15 min, ilość porcji: ok. 5

Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Stawiamy garnek na gaz. Sos gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, paprykę, bazylię i oregano do smaku. Sos gotowy :).

*****

We pour the broth into the pot and we add the tomato paste. We put the pot on the gas. We cook the sauce over low heat, stirring constantly for about 30 minutes. At the end, we add salt, pepper, paprika, basil and oregano to taste. Sauce ready :).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds