Przejdź do głównej zawartości

Placki z gruszką (zdrowsza wersja) / Pancakes with pear (healthy version)


Składniki / Ingredients:


300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g whole grain flour
1/2 szklanki ksylitolu / 1/2 g cup of xylitol
1 laska wanilii / 1 stick of vanilla
skórka z cytryny / peel with lemon
3 jajka / 3 eggs
5 gruszek / 5 pears
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
4 łyżeczki cynamonu / 4 teaspoons cinnamon
cukier puder / powdered sugar
olej / oil 


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20

Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem, wanilią (laskę spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy ziarenka) i cynamonem, potem dodajemy mąkę, mleko, skórkę z cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki. Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! 

***** 

At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the xylitol, vanilla (we flatten stick, cut and scrape the bean) and cinnamon, then we add flour, milk, peel with lemon and mix it again. If the dough is too thick, we add a little milk. Then, we prepare discs with pears. We wash and peel the pears. We cut out the middle and cut pears don't too thick. We dipped discs in the dough and fry in a pan until golden brown on both sides. Before serving, we sprinkle them with powdered sugar, enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Pesto with avocado and sardines on baguettes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette 1 awokado / 1 avocado 1 puszka sardynek w oleju (Graal) / 1 can of sardines in oil sok z 1 limonki / juice of 1 lime 1 łyżeczka pesto bazyliowego / 1 teaspoon pesto with basil oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt czosnek / garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes listki świeżej bazylii / fresh basil leaves szczypta pieprzu / pinch of pepper

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)