Składniki / Ingredients:
300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g whole grain flour
1/2 szklanki ksylitolu / 1/2 g cup of xylitol
1 laska wanilii / 1 stick of vanilla
skórka z cytryny / peel with lemon
3 jajka / 3 eggs
5 gruszek / 5 pears
mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
4 łyżeczki cynamonu / 4 teaspoons cinnamon
cukier puder / powdered sugar
olej / oil
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20
Na
początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem, wanilią (laskę
spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy ziarenka) i cynamonem, potem
dodajemy mąkę, mleko, skórkę z cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto
jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z
gruszki. Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na
krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do
zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem
pudrem, smacznego!
*****
At
the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the xylitol,
vanilla (we flatten stick, cut and scrape the bean) and cinnamon, then
we add flour, milk, peel with lemon and mix it again. If the dough is
too thick, we add a little milk. Then, we prepare discs with pears. We
wash and peel the pears. We cut out the middle and cut pears don't too
thick. We dipped discs in the dough and fry in a pan until golden brown
on both sides. Before serving, we sprinkle them with powdered sugar,
enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).