Placki z gruszką (zdrowsza wersja) / Pancakes with pear (healthy version)


SkładnikiIngredients:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g whole grain flour 
  • 1/2 szklanki ksylitolu / 1/2 g cup of xylitol
  • 1 laska wanilii / 1 stick of vanilla
  • skórka z cytrynypeel with lemon
  • 3 jajka / 3 eggs
  • 5 gruszek / 5 pears
  • mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups)
  • 4 łyżeczki cynamonu / 4 teaspoons cinnamon
  • cukier puder / powdered sugar
  • olej / oil
 
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: ok. 20

Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z ksylitolem, wanilią (laskę spłaszczamy, przecinamy i wyskrobujemy ziarenka) i cynamonem, potem dodajemy mąkę, mleko, skórkę z cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki. Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego!

***** 

At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the xylitol, vanilla (we flatten stick, cut and scrape the bean) and cinnamon, then we add flour, milk, peel with lemon and mix it again. If the dough is too thick, we add a little milk. Then, we prepare discs with pears. We wash and peel the pears. We cut out the middle and cut pears don't too thick. We dipped discs in the dough and fry in a pan until golden brown on both sides. Before serving, we sprinkle them with powdered sugar, enjoy your meal!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).