Przejdź do głównej zawartości

Kasza manna z bananem, migdałami i owocami / Semolina with banana, almonds and fruits


Składniki / Ingredients:

4 łyżki kaszy mannej (ilość kaszy zależy jak bardzo ma być gęste) / 4 tablespoons semolina (the amount of semolina, depends how it's to be gestures)
2 szklanki mleka /
2 glass of milk
3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons brown sugar
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
garść prażonych płatków migdałów / handful of roasted almond flakes
2 banany / 2 bananas
owoce / fruits

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 10 min, ilość porcji: dla 3 osób


Mleko wlewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Po rozpuszczenia się cukru zmniejszamy ogień i dodajemy kaszę manną. Cały czas mieszamy na małym ogniu do momentu zagęszczania się mleka z kaszą manną. Wlewamy do miseczki, dodajemy babana i owoce, potem posypujemy migdałami. Smacznego!

*****

We pour the milk into a pot and put it on the gas. We add sugar, vanilla sugar and mix all. After the sugar dissolves, we reduce the heat and add semolina. We stir all the time over low heat, until the milk from the semolina thickens. We pour into a bowl, add babana and fruits, then sprinkle with almonds. Enjoy your meal!

Polecam zestaw owoców / Recommend fruits set:

Truskawki, zielone winogrona / Strawberries, green grapes 
Maliny, borówki / Raspberries, blueberries

Komentarze

  1. pyszny pomysł na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, było smaczne - polecam :)

      Usuń
  2. Choć wygląda bardzo apetycznie, ja się namówić na kaszę mannę nie dam :( Mam straszny uraz z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie połączenia, śniadanie niby dla dzieci, ale sama chętnie się zajadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę manną w każdym zestawieniu. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, było bardzo smaczne...
      Polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan