Przejdź do głównej zawartości

Panna cotta z musem malinowym / Panna cotta with raspberry mousse


Składniki / Ingredients:


600 ml śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36%
60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar
1 laska wanilii / 1 vanilla pod
60 g żelatyna / 60 g gelatin
olej do wysmarowania foremek / oil for the lubrication of molds
250 g świeżych lub mrożonych malin / 250 g fresh or frozen raspberries
sok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14

Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jeśli używamy płatków żelatyny to potrzebujemy ich 4 sztuki. Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą i czekamy aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę, cukier waniliowy, ziarna wanilii i skórkę laski wanilii. Gotujemy śmietanę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii i dodać żelatynę. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu.

Smacznego!

*****

Gelatin prepare according to instructions on the package, if we use gelatin flakes that we need 4 pieces. Gelatin flakes pour in cold water and we wait until they soften. The cream pour into the pot with vanilla sugar and vanilla pod. The cream cook over low heat, stirring constantly. After boiling, the cream remove from heat, we remove the vanilla pod and add gelatin. Then, we mix until dissolution of the gelatine. We smear oil the forms and we pour the cream into the forms and insert in the fridge to shear. Then we make raspberry mousse. We mix the raspberries, lemon juice and sugar and insert in the fridge. Before serving, we put panna cotta on a plate and we make garland around her with the mousse.

Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan