Składniki / Ingredients:
10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver
2 szalotki / 2 shallots
masło / butter
1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
szkocka whisky / scotch whiskey
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
1 pomarańcza / 1 orange
1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar
żelatyna / gelatine
plasterek pomarańczy / orange slice
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 40 min, ilość: 1 sztuka
Wątróbki
myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek
masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż
cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę
whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy
wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do
blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko.
Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum
30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej
pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym
ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż
do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po
przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca
mogła by rozpuścić pasztet). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na
pasztet, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do
ścięcia.
*****
We
wash and dry livers, we cut the shallots. We put a piece of butter on a
pan, we put the shallots and add the garlic and thyme. We fry until the
onion has softened. Then, we put the liver and pour a little whiskey.
Livers fry about 10 minutes from both sides. Then, we leave to cool.
After cooling, we put into a blender the livers with shallots, we add
half cup butter, salt, pepper and we mix it all. We put mass into a jar
and put in the fridge to be cooling at least 30 minutes. We do orange
jelly. We squeeze the juice of one orange and pour his into the pot. We
add sugar and cook over a low heat. Then, we add 2 tablespoons or one
leaf gelatine, we stir until gelatin dissolves (do not take off the pot
from the heat). After preparing jelly leave it to cool down (too hot
jelly to be able to dissolve the pate). Slightly chilled jelly, we pour
on pate, we add a slice of orange and put pie in the fridge for cooling.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).