Składniki / Ingredients:
250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough
4 jajka / 4 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar
czereśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted)
tortownica / springform pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12
Najpierw
rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Świeże czereśnie trzeba
dobrze umyć, osuszyć i wydrylować. Mieszamy ze sobą suche składniki
(mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem
waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na
końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą
masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy czereśnie na masie i
delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175
stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!
*****
First,
we melt the margarine in a pan and cool. Fresh cherries need a good
wash, dry and delete pitted. We mix dry ingredients (flour and baking
powder) together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry
ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine
and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished
dough, we pour into springform pan and arrange the cherries on the dough
and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175
degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).