Składniki / Ingredients:
350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet
190 g koncentratu pomidorowego / 190 g tomato paste
450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat
300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine
425 ml soczewicy / 425 ml lentil
sos sojowy około 1 łyżeczki / soy sauce about 1 teaspoons
starty parmezan / grated parmesan
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
2 łyżeczki majeranku / 2 teaspoons marjoram
szczypta soli / pinch of salt
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon of black pepper
1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley
2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric
zielony groszek / green peas
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6
Najpierw
przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę
jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na
tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z
przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos
sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru,
dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się
zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i
pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam
pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do
traty o średnicy 25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy
naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim tworząc
warstwy. Najpierw tworzymy warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i
posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by
pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z
kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut.
Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne
pieczenie. Do smaku dodajemy ugotowany zielony groszek, smacznego.
*****
First,
we prepare the products according to instructions on the package
(millet and lentils). We boil it and cool it. We grate parmesan. Then,
we fry the minced meat. First, we fry the meat with spices, add salt,
turmeric, garlic, pepper, paprika and soy sauce. When, the meat has
already gold and will not have a red color, we add the wine and cook the
meat to simmer about 20 minutes until the wine to reduce and evaporate.
At the end, we add tomato paste, marjoram and parsley and we mix
thoroughly so that it covered all the meat. We have arises paste meat.
We prepare baking pan. I chose the form of the drafts with a diameter of
25 cm and smeared her warm butter in the middle. We make our casserole,
the products will be stacked in layers. First we create a layer of
groats millet, groats millet pressed against the mold and sprinkle with
cheese. Then, we smear a layer of minced meat porridge so as to cover
groats millet. Next layer is lentils and again we do layers with groats
millet. At the end, we sprinkle with grated parmesan cheese. We put
casserole into a hot oven 180 degrees for about 30 minutes. We put
casserole on the middle shelf of the oven and set two-sided baking. To
taste, add the cooked green peas tasty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).