Przejdź do głównej zawartości

Cytrynówka / Alcohol with lemon


Składniki / Ingredients:


0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water
0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar
0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice
0,25 ml spirytusu / 0,25 ml spirits


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml

Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić nalewkę, aby pozbyć się miąższu z cytryny.

*****

First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again. At the end, we add alcohol, mix thoroughly and pour tincture into the bottles. We leave alcohol with lemon at least for one day at room temperature, the ingredients thoroughly merged. With time liquor becomes better taste. You can strain the tincture to get rid of lemon pulp.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Bruschetta według Agnieszki / Bruschetta by Agnes

Składniki / Ingredients: 1 bagietka / 1 baguette szczypta ostrej papryki / pinch of hot paprika starty żółty ser / grated cheese szczypta oregano / pinch of oregano oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta czosnku / pinch of garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes szczypta bazylii / pinch of basil szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper

Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orange peel

Składniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewek / 8 carrots 3/4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta soli / pinch of salt cukier puder / powder sugar