Składniki / Ingredients:
0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water
0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar
0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice
0,25 ml spirytusu / 0,25 ml spirits
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml
Najpierw
dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z
cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy
i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na
jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie
połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można
przecedzić nalewkę, aby pozbyć się miąższu z cytryny.
*****
First,
we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the
lemon juice and mix again. At the end, we add alcohol, mix thoroughly
and pour tincture into the bottles. We leave alcohol with lemon at least
for one day at room temperature, the ingredients thoroughly merged.
With time liquor becomes better taste. You can strain the tincture to
get rid of lemon pulp.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).