Przejdź do głównej zawartości

Cytrynówka / Alcohol with lemon


Składniki / Ingredients:


0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water
0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar
0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice
0,25 ml spirytusu / 0,25 ml spirits


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml

Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić nalewkę, aby pozbyć się miąższu z cytryny.

*****

First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again. At the end, we add alcohol, mix thoroughly and pour tincture into the bottles. We leave alcohol with lemon at least for one day at room temperature, the ingredients thoroughly merged. With time liquor becomes better taste. You can strain the tincture to get rid of lemon pulp.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Czerwony sok z owoców / Red juice from fruits

Składniki / Ingredients: 500 g truskawek (mrożone lub świeże) / 500 g strawberries (frozen or fresh) 1 gruszka / 2 pear 1 jabłko / 1 apple 125 g malin (mrożone lub świeże) / 125 g raspberries (frozen or fresh)   sok z cytryny / juice with lemon

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan