Przejdź do głównej zawartości

Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries


Składniki / Ingredients:

250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone
250 g truskawkek / 250 g strawberries
mus truskawkowy / strawberry mousse
1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36%
200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies
3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar
1 żółtko / 1 egg yolk


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6

Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego!

*****

We begin by crushing biscuits in a blender. We put them on the bottom of the cups or glasses with a flat bottom. We pour one tablespoon of strawberries mousse on the biscuits. Then, we whip egg yolk with powdered sugar in the bowl. Then, we whip the cream in another bowl. We mix the egg yolks with the mascarpone, then we add the whipped cream and gently stir to a homogeneous mass. We put mass at the crushed biscuits with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon appetit! 

Przepis na mus truskawkowy / Recipe for Strawberry mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients: 250 g masło roślinne / 250 g margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough 3 jajka / 3 eggs 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar 3 banany / 3 bananas 2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa 6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor 80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts 1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka