Składniki / Ingredients:
3 jabłka / 3 apples
1 szklanka cukru / cup of sugar
500 ml zimnej wody / 500 ml cold water
żelatyna / gelatine
300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36%
4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6
Najpierw
myjemy jabłka, suszymy i kroimy w półksiężyce (jabłek nie obieramy ze
skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone jabłka do garnka, dodajemy
cukier, wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż jabłka zmiękną (zrobi się
papka). Odcedzamy sok do garnka od jabłek i ponownie stawiamy na gaz.
Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do
soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do
lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą
śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym).
*****
First,
we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel
apple and we remove the pulp). We put apples into the pot, we add the
sugar, water, and put the pot on gas. We cook until apples are tender
(it gets pulp). We drain the juice into the pot of apples and again, we
put the pot on gas. We prepare gelatin according to instructions on the
package and add her to the juice, we mix thoroughly. We pour ready juice
into molds and put in the fridge for at least 60 minutes. Before
serving, we garnish whipped cream the jelly (we whip cream, stiff with
vanilla sugar).
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).