Przejdź do głównej zawartości

Galaretka z jabłek z bitą śmietaną / Apple jelly with whipped cream


Składniki / Ingredients:

3 jabłka / 3 apples
1 szklanka cukru / cup of sugar
500 ml zimnej wody / 500 ml cold water
żelatyna / gelatine
300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36%
4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6

Najpierw myjemy jabłka, suszymy i kroimy w półksiężyce (jabłek nie obieramy ze skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone jabłka do garnka, dodajemy cukier, wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż jabłka zmiękną (zrobi się papka). Odcedzamy sok do garnka od jabłek i ponownie stawiamy na gaz. Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym). 

*****


First, we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel apple and we remove the pulp). We put apples into the pot, we add the sugar, water, and put the pot on gas. We cook until apples are tender (it gets pulp). We drain the juice into the pot of apples and again, we put the pot on gas. We prepare gelatin according to instructions on the package and add her to the juice, we mix thoroughly. We pour ready juice into molds and put in the fridge for at least 60 minutes. Before serving, we garnish whipped cream the jelly (we whip cream, stiff with vanilla sugar).

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan