Przejdź do głównej zawartości

Makaron z cukinii i bułeczki focaccia / Pasta with zucchini and scones focaccia


Składniki / Ingredients:


4 cukinie / 4 courgettes
1 (400 g) puszka pomidorów cherry bez miąższu / 1 (400 g) can of cherry tomatoes without pulp
70 g parmezanu (starty) / 70 g parmesan (grated)
1 łyżeczka bazyli / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
szczypta soli / pinch of salt
10 oliwek zielonych (pokrojone) / 10 green olives (sliced​​)
10 oliwek czarnych (pokrojone) / 10 black olives (sliced​​)
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
oliwa na patelnię / oil in a frying pan


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2

Przygotuj makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory cherry i czosnek, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Potem widelcem rozdrobnij sos pomidorowy, wymieszaj z oliwkami i solą, dopraw bazylią i oregano. Zdejmij z ognia, włóż na minutę cukinię i wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia.

*****

We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into 3 or 4 thin strips. We heat the oil in a large skillet, we add the cherry tomatoes, garlic and we cook simmer for 10 minutes. Then, we shred the tomatos a fork, we mix all with olives, salt, basil and oregano. We remove skillet from the heat, we put a zucchini on skillet for minute and we stir to warm and cover her the sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven. 

Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan