Składniki / Ingredients:
4 cukinie / 4 courgettes
1 (400 g) puszka pomidorów cherry bez miąższu / 1 (400 g) can of cherry tomatoes without pulp
70 g parmezanu (starty) / 70 g parmesan (grated)
1 łyżeczka bazyli / 1 teaspoon basil
1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano
szczypta soli / pinch of salt
10 oliwek zielonych (pokrojone) / 10 green olives (sliced)
10 oliwek czarnych (pokrojone) / 10 black olives (sliced)
2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
oliwa na patelnię / oil in a frying pan
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2
Przygotuj
makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w
długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój
wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj
pomidory cherry i czosnek, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Potem
widelcem rozdrobnij sos pomidorowy, wymieszaj z oliwkami i solą, dopraw
bazylią i oregano. Zdejmij z ognia, włóż na minutę cukinię i wymieszaj,
żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp
dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z
piekarnika bułeczkami focaccia.
*****
We
prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin
ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We
cut the ribbon into 3 or 4 thin strips. We heat the oil in a large
skillet, we add the cherry tomatoes, garlic and we cook simmer for 10
minutes. Then, we shred the tomatos a fork, we mix all with olives,
salt, basil and oregano. We remove skillet from the heat, we put a
zucchini on skillet for minute and we stir to warm and cover her the
sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of
grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven.
Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).