Składniki / Ingredients:
1 (250 ml) szklanka mleka / 1 (250 ml) cup of milk
1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water
2 (500 g) szklanki mąki / 2 (500 g) cups of flour
3 jajka / 3 eggs
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
szczypta soli / pinch of salt
250 g twarogu półtłustego / 250 g curd semi greasy
150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar
1 żółtko / 1 egg yolk
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
olej do smażenia / oil for frying
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14
Najpierw
robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta
soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy
ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i
mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu
wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w
misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko
dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i
zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z
obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem
truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie!
*****
First,
we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a
pinch of salt together. Then, we add flour, milk, water, and again, we
mix for smoothly together. If the dough is too thick, we add a little
water and mix. We fry the pancakes for pan on both sides, lightly. We
make stuffing after frying all the pancakes. In a bowl, we crumble
cottage cheese a fork, we add egg yolk, sugar cane and yogurt, then we
mix everything together very well. We wrap pancakes with cheese in
scroll or fold. Again, we fry pancakes with cheese on both sides until
golden brown. Before serving, we pour them strawberry mousse and we
decorate strawberries. Simple and delicious!
Przepis na mus truskawkowy / Recipe for strawberry mousse
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).