Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients:

250 g masło roślinne / 250 g margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough
3 jajka / 3 eggs
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
3 banany / 3 bananas
2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa
6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates
kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor

80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts
1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka

Najpierw rozpuszczamy masło roślinne na patelni i studzimy. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka ubijamy cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę, aromaty, pokrojone banany oraz rozdrobione daktyle i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do blaszki, układamy orzechy (wcześniej mieszamy je z 1 łyżką miodu) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. We mix dry ingredients (flour, baking powder and cocoa), together. We whip eggs with vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine, flavors, sliced ​​bananas and shredded dates and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into baking plate and arrange the nuts (before that, we mix them with one tablespoon of honey) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (180 degrees) and bake for 40 minutes. Simple and delicious!

Komentarze

  1. Nie lubię bananów, ale chyba jak substytuuje ten surowic marchewką czy dynią nic się nie stanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są nie wyczuwalne ;). Ale na moim blogu w kategorii wypieki są inne ciekawe propozycje bez użycia banana :). Zapraszam do lektury ...

      Usuń
  2. a właśnie myślałam jakie ciasto zrobić, bo dawno nie było, dziękuję za inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z owocami 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)