Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowo - kakaowe z orzechami / Banana and cocoa cake with nuts

Składniki / Ingredients:

250 g masło roślinne / 250 g margarine
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 szklanki mąki pszennej do ciast / 2 cups flour dough
3 jajka / 3 eggs
15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar
3 banany / 3 bananas
2 łyżki kakao / 2 tablespoons cocoa
6 sztuk daktyli suszonych / 6 pieces of dried dates
kilka kropli aromatu waniliowego i arakowego / few drops of vanilla and araca flavor

80 g orzechów pekan / 80 g pecan nuts
1 łyżka miodu wielokwiatowego / 1 teablespoons multiflorous honey

Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 1 sztuka

Najpierw rozpuszczamy masło roślinne na patelni i studzimy. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka ubijamy cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę, aromaty, pokrojone banany oraz rozdrobione daktyle i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do blaszki, układamy orzechy (wcześniej mieszamy je z 1 łyżką miodu) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Prosto i smacznie!

*****

First, we melt the margarine in a pan and cool. We mix dry ingredients (flour, baking powder and cocoa), together. We whip eggs with vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. At the end, we add the margarine, flavors, sliced ​​bananas and shredded dates and again, we mix it all together into a homogeneous mass. The finished dough, we pour into baking plate and arrange the nuts (before that, we mix them with one tablespoon of honey) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (180 degrees) and bake for 40 minutes. Simple and delicious!

Komentarze

  1. Nie lubię bananów, ale chyba jak substytuuje ten surowic marchewką czy dynią nic się nie stanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są nie wyczuwalne ;). Ale na moim blogu w kategorii wypieki są inne ciekawe propozycje bez użycia banana :). Zapraszam do lektury ...

      Usuń
  2. a właśnie myślałam jakie ciasto zrobić, bo dawno nie było, dziękuję za inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z owocami 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan