Składniki / Ingredients:
250 g mąki / 250 g flour
200 g zmielonych orzechów laskowych / 200 g ground hazelnuts
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder
2 jajka / 2 eggs
60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar
350 g dyni / 350 g pumpkin
1 marchewka / 1 carrot
150 ml oleju / 150 ml oil
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 35 min, ilość sztuk: 15
Dynię
obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na równe części. Dynię kładziemy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym
piekarniku (180 stopni) około 50 minut. Dynię studzimy i miksujemy.
Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do
pieczenia, orzechy) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka,
cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do
uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, dynię i
mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy
gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny
wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut.
Smacznego!
*****
We
peel the pumpkin, we remove the seeds and we cut the pumpkin into equal
parts. We put the pumpkin on a baking plate lined with baking paper and
we bake in a hot oven (180 degrees) about 50 minutes. We cool the
pumpkin and mix her. Then, we prepare the dough. We mix together dry
ingredients (flour, baking powder, cream) and mix wet ingredients
together (eggs, sugar, oil). We add the wet ingredients to dry and until
uniform mass. At the end, we add grated carrot, pumpkin and mix all. We
pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the
mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180
degrees) for about 35 minutes. Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).