Przejdź do głównej zawartości

Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse


Składniki / Ingredients:


2 torebki ryżu / 2 bags of rice
1 kg gruszek / 1 kg pears
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
naczynie żaroodporne / baking dish
szczypta soli / pinch of salt
masło / butter
płatki migdałów / almond flakes
1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs


Sposób przygotowania / Preparation: 
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4

Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym.

*****

We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat. When cooked rice, we must drain off the rice. We melt 4 tablespoons butter in a pan and we leave to cool. We wipe off pears into a bowl, we add bread crumbs, sugar cane and vanilla. Then, we mix well all ingredients together. We smear butter baking dish. We put a layer of rice (1 bag), a layer of pears, a layer of peach mousse and rice again (1 layer). At the end, we pour the melted butter and sprinkle with almond flakes. We put dish in the oven (180 degrees) for 40 minutes. Before serving, we pour baked rice a peach mousse.

Przepis na mus brzoskwiniowy / Recipe for peach mousse

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili / 1 teaspoon dried tomatoes with chili 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos pomidorowy (link do sosu na końcu przepisu) / tomato sauce (link to the sauce at the end of the recipe)

Zapach świąt w postaci słodkości - czyli "o pierniki"!

W tym roku święta Bożego Narodzenia wyglądają inaczej dla każdego z nas. Sytuacja panująca na świecie wpływa w większym czy mniejszym stopniu na nas negatywnie. Nie ma tego całego zamieszania świątecznego w centrach handlowych, zgiełku świątecznego, prezenty kupujemy raczej przez internet i wiele z nas spędza je w domu w gronie tylko najbliższej rodziny. Mimo tego nadal możemy poczuć magię świąt, nie tak samo jak byliśmy dziećmi, ale również cudownie. Poprzez ubranie choinki, puszczenie "Last Christmas" George'a Maichaela, przygotowanie potraw wigilijnych, pieczenie słodkości i nie tylko ...   Pierniczki Świąteczne są pyszne, aromatyczne. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je wcześniej i przechować do świąt lub w ostatniej chwili. Za każdym razem świetnie smakują.