Składniki / Ingredients:
2 torebki ryżu / 2 bags of rice
1 kg gruszek / 1 kg pears
32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane
naczynie żaroodporne / baking dish
szczypta soli / pinch of salt
masło / butter
płatki migdałów / almond flakes
1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4
Ryż
gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu
odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do
ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy bułkę tartą,
cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą
wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na
przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż
(1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i
posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego
piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem
brzoskwiniowym.
*****
We
boil rice in salted water for 20 minutes on low heat. When cooked rice,
we must drain off the rice. We melt 4 tablespoons butter in a pan and
we leave to cool. We wipe off pears into a bowl, we add bread crumbs,
sugar cane and vanilla. Then, we mix well all ingredients together. We
smear butter baking dish. We put a layer of rice (1 bag), a layer of
pears, a layer of peach mousse and rice again (1 layer). At the end, we
pour the melted butter and sprinkle with almond flakes. We put dish in
the oven (180 degrees) for 40 minutes. Before serving, we pour baked
rice a peach mousse.
Przepis na mus brzoskwiniowy / Recipe for peach mousse
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).