Składniki / Ingredients:
1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth
4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste
makaron / pasta
1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced)
6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento
4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf
szczypta koperku / pinch of dill
1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon of pepper herbal
1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon of hot pepper
1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon of marjoram
1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5
Zanim
zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion
do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść
laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około
15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy koncentrat
pomidorowy, pieprz, paprykę, majeranek i pietruszkę. Całość gotujemy na
wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz
jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez.
*****
Before
you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the
broth into the pot (first boil the broth) with water and we add the
carrots, bay leaf and pimento. We put the pot on the gas and cook for
about 15 minutes until the carrots al dente. Then, we add the tomato
paste, pepper, paprika, marjoram and parsley. The whole cook on low heat
for 5 minutes. The soup can be administered with croutons and yoghurt
(cream) or without.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).