Przejdź do głównej zawartości

Porozmawiajmy o blog / Let's talk about blog .....

Nie jest to po prostu blog kulinarny czy graficzny. Jest to połączenie tych dwóch tematów, bo obydwa są bliskie memu sercu. Projektowanie i gotowanie to moje dwie największe pasje. Zanim zaczęłam tworzyć prace na komputerze w programie graficznym, najpierw rysowałam. Rysuję od dziecka, najpierw robiłam to na ścianach w domu, potem przerzuciłam się na blok rysunkowy. Na studiach poznałam programy graficzne i tak zaczęła się moja przygoda z grafiką. Do gotowania też podchodzę jak do sztuki. Zaczynałam od wypieków i dopiero na studiach zaczęłam eksperymentować. Na początku używałam tylko trzech podstawowych przypraw: sól, pieprz i papryka. Dopiero od mojej cioci z Olsztyna dowiedziałam się o przyprawach. Moi przyjaciele i mój mąż uważają, że potrafię i dobrze gotuję. Tak samo myślą jeśli chodzi o projektowanie. Chcę się podzielić z Wami moimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Przedstawię też smaki mojego dzieciństwa z mojego regionu Kurpiowszczyzny. Początki były ciekawe i trudne, ale staram się być perfekcyjna w swoich działaniach. Nie przejmuję się jak coś mi się nie uda.

*****

This isn't just a culinary or graphic blog. It's the combination of these two themes, because they are both close to my heart. Design and cooking are my two greatest passions. Before I began to create works on a computer in a graphics program, first I drew. I drew as a child, first I did it on the walls in my home, then I switched to the sketchbook. In college, I learned graphic programs and so I began my adventure with graphics. Also, I approach to cooking as the art. I began by baking cakes and I started to experiment in college. In the beginning I used only three basic spices: salt, pepper and paprika. My aunt from Olsztyn learned me all about spices. My friends and my husband consider that I can good cook. They have the same views as regards to the design. I want to share with you my favorite recipes. Also I introduce the dishes of my childhood with my region Kurpiowszczyzny. The beginnings were interesting and difficult, but I try to be perfect in my actions. I don't care when I don't succeed to me something.

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z marchewki / Cream of carrot soup

Składniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth  2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces of cooked carrots (cubes) 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) / 150 g natural yoghurt (dense) prażone pestki słoneczikai / roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation:   Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6

Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins sok z 1/2 limonki / juice of 1/2 lime skórka z limonki / peel of lime