Składniki / Ingredients:
skórka z 2 limonek / peel with 2 lime
100 ml soku z limonki / 100 ml lime juice
100 g cukru brązowego / 100 g brown sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1
Najpierw
myjemy limonki, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych
limonek. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę
soli, skórkę z limonki oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na
średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy
gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem
przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby
nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Krem idealny
do naleśników, babeczek lub gofrów. Smacznego!
*****
First,
we wash the lime, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice
from the lime. We pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk,
a pinch of salt, lime peel and flour. We put the pot on the gas and
cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream
thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass.
We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against
the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool. The cream
is ideal for pancakes, muffins or waffles. Enjoy your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).