Przejdź do głównej zawartości

Krem limonkowy / Lime cream


Składniki / Ingredients:

skórka z 2 limonek / peel with 2 lime
100 ml soku z limonki / 100 ml lime juice
100 g cukru brązowego / 100 g brown sugar
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta soli / pinch of salt
4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour
50 g miękkiego masła / 50 g soft butter


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1

Najpierw myjemy limonki, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych limonek. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z limonki oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Krem idealny do naleśników, babeczek lub gofrów. Smacznego!

*****

First, we wash the lime, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice from the lime. We pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk, a pinch of salt, lime peel and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool. The cream is ideal for pancakes, muffins or waffles. Enjoy your meal!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan