Składniki / Ingredients:
500 ml jasnego piwa / 500 ml light beer
16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
6 łyżek soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juice
sok z połowy pomarańczy / juice of half an orange
laska cynamonu / cinnamon stick
6 sztuk goździków / 6 pieces of cloves
2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise
1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange
1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honey
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2
Wlewamy piwo do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, sok z czarnej porzeczki, goździki, sok z pomarańczy, laskę cynamonu, anyż i miód. Gotujemy piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy. Gotowe :)
*****
We pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice, cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring the beer to a boil). We pour the beer to the cups (we filter them). Just before serving, we add half a slice of orange. Done :)!
Uwielbiam zarówno grzane piwo jak i wino, najlepiej rozgrzewają w zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńRacja :)
Usuń