Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z pomarańczą, granatem i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, pomegranate and chicken in sauce honey vinaigrette


Składniki / Ingredients:


500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast
mix sałat / mix lettuces
sos winegret miodowy / honey vinaigrette
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken
sól / salt
1 pomarańcza / 1 orange
2 kromki chleba / 2 slices of toast
2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts
3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 40 min, ilość porcji: 2

Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na kawałki. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka upiec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną porcję), pokrojone w kostkę grzanki, pestki granatu, garść orzechów i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe!

*****

First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo) and a little salt on both sides. Then, we bake chicken in hot oven (200 degrees) for about 40 minutes. When chicken is ready, we leave him to cool. With the bread we toast in the toaster or we put him in the oven (175 degrees) for 10 minutes. We wash and dry mix lettuce. We put lettuce, orange pieces (half of the orange on one serving), diced in pieces toast, pomegranate seeds, a handful of nuts and sliced chicken on a plate. We sprinkle honey vinaigrette. Ready!

Przepis na sos winegret miodowy / Recipe for honey vinaigrette


Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

Komentarze

  1. Ten sos mogłabym jeść dosłownie każdą zieleniną... fajnie, kolorowo się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Właśnie jestem po konsumpcji powyższej sałatki, smakowała świetnie ;). Polecam i zapraszam ponownie :D!

      Usuń
  2. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Na pewno powyższa sałatka była bardzo smaczna - połączenie owoców i mięsa drobiowego - moje smaki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan