Składniki / Ingredients:
2 garści suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries
1 szklanka wody (250 ml) / 1 cup water (250 ml)
1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
1 łyżka cukru brązowego / 1 tablespoon brown sugar
sok z pomarańczy / orange juice
2 łyżeczki soku z cytryny / 2 teaspoons lemon juice
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12
Do
gotującej się wody wrzucamy żurawinę, cukier. Mieszamy wszystko i
gotujemy około 7 - 10 minut. Potem dodajemy cynamon i soki. Znowu
wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut (około 5 minut).
Studzimy i miksujemy w blenderze. Nadmiar wody redukujemy. Sos podajemy w
temperaturze pokojowej, idealnie nadaje się do mięs pieczonych.
*****
We
put the cranberries to boiling water, sugar. We mix everything and cook
for about 7 - 10 minutes. Then, we add the cinnamon and juice. Again,
we mix all and cook for a few minutes (about 5 minutes). We cool sauce
and mix it all in a blender. We reduce excess water. Sauce served at
room temperature, ideal for roasted meats.
Bardzo lubię ten sos, robiłam go kiedyś z dodatkiem wina. Polecam tą kombinację :)
OdpowiedzUsuńWino, brzmi ciekawie :)
UsuńNa pewno wypróbuję :)
Coś nowego dla mnie, uwielbiam żurawinę, ale takiego sosu nigdy nie robiłam, z przyjemnością przygotuje wg Twojej receptury :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! :)
Usuńbardzo podoba mi się taki pomysł na sosik :) od żurawiny jestem uzależniona więc z chęcią wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam :)!
Usuń