"Kuchnia pełna namiętności" z marką Paclan w Studio Culinary Solutions & slow food bistro - relacja z warsztatów kulinarnych
11 lipca w słoneczną sobotę o
godzinie 10:00 odbyły się warsztaty kulinarne "Kuchnia pełna
namiętności" pod patronatem marki Paclan w Studio Culinary Solutions & slow food bistro w Bielanach
Wrocławskich. Zaproszenie na warsztaty otrzymałam drogą mailową i
moja pierwsza myśl: "znowu jakiś spam" ;). Mimo
niekorzystnego skojarzenia, nie usunęłam wiadomość tylko ją
otworzyłam. Po przeczytaniu czekała mnie miła niespodzianka. Do
udziału w warsztatach zostały zaproszone również inne blogerki
kulinarne, w sumie dziesięć nie licząc osób towarzyszących. Warsztaty były prowadzone przez Pana Łukasza Terlikowskiego -
mistrza kuchni slow food i właściciela Studio Culinary Solutions.
Tematem warsztatów były afrodyzjaki, czyli przez żołądek do
serca. Każdy z nas wie, że miłość ma nie jedno imię, więc
kilka słów o tej miłości przez gotowanie ...
Na początku parę słów o miejscu, w
którym odbyły się warsztaty - w skład Studio Culinary Solutions &
slow food bistro wchodzi restauracja oraz szkoła gotowania. Jest to
niesamowite miejsce pod względem wystroju, ale też jest to raj dla
kucharzy i amatorów gotowania. W miejscu panuje magiczna atmosfera,
która pobudza wyobraźnię i kreatywność. Wszystko pod ręką i na
oczach klientów. Założeniem studia jest promocja zdrowego i
ekologicznego jedzenia. Studio reklamuje lokalne dolnośląskie
jedzenie w nowej formie poprzez połączenie tradycji ze smakami
kuchni świata.
Uczestniczki warsztatów rozdzieliły
się po poszczególnych stanowiskach, by zacząć gotować potrawy z
tematyki kuchnia afrodyzjaków. Głownie gotowaliśmy w parach przy użyciu świeżych i sezonowych produktów. Ja
współpracowałam z blogerką Anną Grochalską, która prowadzi
słodkiego bloga Bee Sweet.
Warsztaty rozpoczęły się od przygotowania dwóch przystawek: Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem oraz Przegrzebki
w sosie z awokado i chilli. Mimo dwóch przystawek przygotowywanie
ich było szybkie i proste. Najtrudniejszą rzeczą było otwarcie
ostrygi, moja wyjątkowo była oporna. Oczywiście gdy potrawy były już gotowe
można było zrobić zdjęcie i przejść do konsumpcji. Mi bardziej
smakowały przegrzebki, z drugiej przystawki do gustu przypadło mi
masło szalotkowe. Chętnie połączyła bym przegrzebki z tym masłem,
to by było dla mnie idealne danie. Następnym daniem, które
przygotowałyśmy był: Stek z polędwicy wołowej z masłem ziołowym
oraz Szparagi z maślanym sosem buerre blanc i jajkiem po
benedyktyńsku. Myślałam, że przygotowanie steku czy jajka po
benedyktyńsku nie jest łatwą sprawą. Jak się okazało moje obawy były
słuszne, ale nie jest to coś czego nie da się wykonać. Nawet
został ogłoszony konkurs przez Pana Łukasza na najładniejsze
jajko po benedyktyńsku, w którym można było wygrać indywidualną
lekcję z Panem Łukaszem w jego studium. W konkursie wygrała
blogerka Joanna Krzewińska, która prowadzi bloga Królestwo Garów. Stek podawany był wraz ze
szparagami i jajkiem po benedyktyńsku. Już po przystawkach byłam
pełna, więc zjadłam nie wiele. Bez obaw nic się nie
zmarnowało, resztę dania skonsumowała moja osoba towarzysząca. Po
przygotowaniu przystawek i głównego dania przyszedł czas na deser.
Jako deser robiłyśmy: Suflet czekoladowo - imbirowy z truskawkowym
crumblem. Ostatnie danie wymagało najwięcej miłości, chwila nieuwagi i suflet może nie wyrosnąć. W życiu nie jadłam sufletu i
mimo, że byłam pełna, wprost nie mogłam sobie odmówić
spróbowania. Z deseru smakowało mi najbardziej truskawkowe crumble,
ale suflet też był warty grzechu.
Przegrzebki
w sosie z awokado i chilli |
Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym |
Stek z polędwicy wołowej z masłem ziołowym wraz z szparagi z maślanym sosem buerre blanc i jajkiem po
benedyktyńsku |
Suflet czekoladowo - imbirowy z truskawkowym crumblem |
Były to moje pierwsze warsztaty kulinarne takiego typu i jestem nimi bardzo zachwycona. Podobał mi się temat i ich przygotowanie. Dzięki udziałowi w warsztatach mogłam poznać inne blogerki kulinarne i gotować z Panem Łukaszem Terlikowskim, który służył nam pomocą i dobrą radą. Ciszę się, że mogłam uczestniczyć w tym niesamowitych wydarzeniu kulinarnym. Miłą niespodzianką był drobny upominek dla każdej z uczestniczek w postaci produktów firmy Paclan oraz urocze brązowe fartuszki. Zaproszenie na warsztaty, które dostałam jest wyróżnieniem dla takiego "świeżaka" jak ja i mam nadzieję, że w przyszłości nadarzy się jeszcze podobna okazja. Polecam Wam też odwiedzenie Studio Culinary Solutions & slow food bistro w Bielanach Wrocławskich, na pewno nie będziecie żałować.
Tekst: Agnieszka Kaim
Zdjęcia: Adam Kaim
Studio Culinary Solutions & slow food bistro
ul. Wrocławska 7, 55-040 Bielany Wrocławskie
Zdjęcia: Adam Kaim
Studio Culinary Solutions & slow food bistro
ul. Wrocławska 7, 55-040 Bielany Wrocławskie
Telefon: 71 721 85 55
e-mail: biuro@culinarysolutions.pl
CeDo sp. z o.o.- Paclan Polska
ul. Nowowiejska 32, 55-080 Kąty Wrocławskie
Telefon: 71 33 46 800
e-mail: poland@cedo.com
e-mail: biuro@culinarysolutions.pl
CeDo sp. z o.o.- Paclan Polska
ul. Nowowiejska 32, 55-080 Kąty Wrocławskie
Telefon: 71 33 46 800
e-mail: poland@cedo.com
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze, opinie i konstruktywną krytykę :).