Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables

 
Składniki / Ingredients:

mix warzyw / mix vegetables
1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic
szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper
szczypta soli / pinch of salt
400 g makaronu tagliatelle / 400 g tagliatelle pasta
starty parmezan / grated parmesan
zielone oliwki / green olives
masło / butter


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 20 min, duszenie ok. 15 min, ilość porcji: 4

Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię, ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw oraz przyprawy i mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy starty parmezan (około 4 garści) i mieszamy wszystko delikatnie. Trochę sera zostawiamy na potem. Gotowe danie posypujemy resztą sera i oliwkami. Szybko i smacznie!

*****

First, we prepare all the ingredients. We cook the pasta according to instructions on the package. We grate cheese. We cut olives into smaller parts. We simmer vegetables (carrots, zucchini, peas, broccoli, cauliflower, green beans) on butter for about 10 minutes. I've used vegetables ready for the frying pan, but you can use raw vegetables. Just remember that the root vegetables need to boil earlier, they weren't hard. We add the ready pasta and spices to vegetables, we mix all together. We cook all under cover for 5 minutes. We remove the pan from the heat and we add grated parmesan (about 4 handfuls) and we mix all gently. We leave a little cheese for later. We sprinkle finished dish rest of cheese and olives. Fast and delicious!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia”

Rejbak kurpiowski (kugiel) Rejbak kurpiowski - znany również jako "kugiel", tradycyjne żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu.

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan